birliktelik
KÜRESEL ISINAN BİR DÜNYA

Hepimizin bildiği üzere günümüzün en büyük sorunlarından biri küresel ısınmadır. Sadece insanı değil doğayı ve hayvanların da yaşamını zorlaştıran bir sorun. Küresel ısınma; insanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması neticesinde oluşmaktadır. Sera etkisiyle dünyanın yüzeyinde sıcaklık artar ve böylece küresel ısınma meydana gelir. Özellikle son dönemlerde karbondioksit, metan ve benzeri gazların atmosfere yığılmasıyla küresel ısınmanın belirtilerini gözlerimizle görebiliyoruz. Küresel ısınmanın son 50 yıldaki etkisi Dünya’mızdaki en şiddetli dönemini geçiriyor. Kutuplardaki buzlar birer birer eriyor, deniz suyunun seviyesi yükseliyor ve kıyı kesimlerde toprak kayıpları yaşanıyor. Küresel ısınmadan kaynaklı bazı bölgelerde uzun süreli ve şiddetli kuraklıklar görülebiliyor. Göz açıp kapayana kadar ilkbaharın geldiğini görüyoruz ve tam tersi sonbaharın da geciktiğini... İklimler değiştikçe biz de onlara uyum sağlamaya çalışıyoruz fakat iklimlerin bu değişimine bizim kadar doğanın ve hayvanların da uyum sağlaması zor oluyor, bunun neticesinde pek çok bitki ve hayvan türü azalmış oluyor.

Küresel ısınmanın etkileri bizim üzerimizde de görülmektedir. Yaşanan bu iklim değişikliği nedeniyle kalp, solunum yolu, bulaşıcı hastalıklar, alerjiler ve benzeri birçok hastalıklar oluşabiliyor. Bunların önüne geçip olanlara bir dur demeliyiz. Geleceğimizi ve dünyamızı korumak tamamen biz insanlığın elindedir. Bilim insanları, yapmış oldukları çalışmalarla küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi konularda ortak bir noktada buluşup önlem alma çabasındalar. İklim değişikliği karmaşık ve çok boyutlu etkilere sahip olduğundan dolayı sadece bilim insanlarının çalışması yetersiz kalacaktır. Bunun için küresel çapta bütün dünya insanlarının bilinçlendirilmesi, düzenli çalışmayla oluşacak yeni uygulamalar ve önlemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Küresel ısınma; insanın yaşamsal her alanını desteklemek ve ekolojik etkilerini dengede tutmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Fosil yakıt tüketimini azaltarak, sera gazı yoğunluğunun ve hava kirliliğinin azaltılması için ulaşımda bisiklet veya raylı sistemlerin tercih edilmesine yönelik bilgilendirilmeler yapılması, belediyeler buna uygun ulaşım alanlarının arttırılması için çalışmalar yapmalıdır.

Bunların yanı sıra her insanın payına düşen sorumluluklar vardır. En basitinden evlerimizde enerji dostu ampuller, yalıtımlar ve klimalar yerine vantilatörleri kullanabiliriz, böylelikle dünyamıza ufakta olsa fayda sağlayabiliriz. Her insan “Benim tek başıma bunları yapmamla ne değişecek?” Sorusunu sormaktan çekinmiyor, bu tamamen yanlış bir düşünce olmanın yanı sıra geleceğimize de zarar vermektedir. Küresel ısınmanın oluşum sebebi zaten başlı başına insan faktöründen dolayı meydana geliyor, insanlığın çoğu bu durumu ciddiye almamakta ve düzeltmek için elini taşın altına sokmamaktadır. İnsanlık bu denli bencil olmaya devam eder ise gelecek nesillerimize bizlerden güzel anılar, yemyeşil doğa ve hayvan dostlarımızla dolu bir dünyayı miras bırakmak yerine kuraklıkta son noktaya gelmiş, tükenmiş bir dünya bırakmamız kaçınılmaz sonumuzdur...

Projeler ve Dış İlişkiler Direktörü / Medine Rümeysa Önel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir