birliktelik
SINIRLI PARAYLA SINIRSIZ EKONOMİ

Sınırlı para ile sınırsız ekonomi mümkün mü?

Geleceğimizin teminatlarından biri olan paramızı artırmanın yolları nelerdir? Gelişen dünya bu soruya bir cevap sunuyor; kripto para. Peki nedir bu kripto para veyahut diğer bir adıyla kripto varlık? Kripto para; işlemleri güvence altına almak için şifreleme sistemi kullanılan, çalışma şekli nakit paraya alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık, bir sanal unsurdur. Bununla birlikte her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan muhasebe defteri olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

2009’da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. O zamandan beri birçok farklı kripto para birimi ortaya çıkmıştır. Bitcoin dışındaki para birimleri genel olarak altcoin (Alternative Coin) adında anılmaktadır. Aldığınız kripto paralar sizin elektronik cüzdanlarınızda korunur ve herhangi bir çalınma ya da benzer durumlarda hiçbir mesuliyet kabul edilmez. Dolayısıyla şifrenizi unutmanız veyahut kaybetmeniz halinde içeride kalan paralarınıza ulaşamamanız durumu söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla şifrelerinizi çok güçlü oluşturmalı ve kaybetmemelisiniz.

 Basit olarak kripto para alma işlemi döviz almaya benzetilebilir. Bu kapsamda belirli bir miktar para alıyorsunuz ve bu aldığınız para zaman içerisinde değerlenebiliyor ya da tamamen eriyip yok olabiliyor. Bu sisteme yöneltilen en büyük eleştiri; geleneksel finans kurumları ve bankalar tarafından gelmiştir. Bu geleneksel finans kurumları ve bankalar; merkezi bulunmayan kripto paranın aslında bir garantisi olmadığını ve ileride adeta bir balon gibi patlayacağını ileri sürmektedirler. Bunun karşısında da birçok araştırmacı ve ekonomist ise; kripto paranın geleceğin parası olacağı yönünde görüşlerini ortaya koymaktadır. Sınırsız para ile sınırsız ekonomi mümkün mü sorusunun cevabı hala tam olarak karşılık bulamamaktadır. Zira bir kesim, sisteme olan güvensizliğini bildirirken; bir kısım ise tamamen güvenilir olduğunu savunmaktadır. Şahsi görüşüme gelecek olursak; gelişmekte olan bu sisteme katılmak, ancak gerekli araştırmaları yapıp doğru yatırımlar sonucunda olmalıdır. Ancak bu şekilde sınırlı parayla sınırsız ekonominin elde edilebileceğini söylemek mümkün olacaktır.

-Ömer ERİKLİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir