birliktelik
YIKMADAN ELEŞTİRMEK

Eleştiri, hepimizin her an her yerde hiç çekinmeden yaptığı bir davranıştır. Hatta bazen hiç düşünmeden, sonuçlarının neleri doğuracağını bilmeden söylediğimiz acımasız sözlerdir. Bu davranışı toplumda herkes yapar ama herkesin eleştiriye bakış açısı farklıdır. Kimisi yapıcı, eğitici, hatayı düzeltmeye yönelik yapar; kimisi ise yıkıcı, öylesine söylenmiş, amacın karşıyı rencide edecek tutumda olduğu bir eleştiri yapar. Tabii ki çoğu insan bilerek karşısındakini rencide etmek istemez fakat insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız eleştirilerde bulunabileceklerini az çok tahmin edebiliriz. “Kötü yönde eleştirmek kolaydır, yapıcı eleştirilerde bulunmak ise eğitim gerektirir” sözünden de anlaşılacağı üzere insanlar bilmedikleri, duymadıkları ve hatta fikir sahibi olmadıkları konular hakkında sırf karşıyı üzmek, kırmak ya da konu hakkında fikir sahibi olduklarını belli etmek amacı ile yıkıcı eleştirilerde bulunabilirler. Oysa hatayı düzeltmeye yönelik bir eleştiri istenildiğinde ise bilgi sahibi olmadıkları için eleştiri yapamayıp fikir dâhi üretemezler.

Eleştiri hayatımızın her alanında olduğu gibi her ilişkide de vardır. Örneğin arkadaşlık ilişkisinde arkadaşımızın bir hatasını gördüğümüzde eleştiride bulunuruz. Eğer bu eleştiriyi herkesin içinde yaparsak amacımız arkadaşımıza hatasını anlatmak, yaptığı şeyin yanlış olduğunun farkına vardırmak olmaz. Çünkü biz bu eleştiriyi herkesin içinde her ne kadar amacımız rencide etmek olmasa da ona bu hissi yaşatarak yapmış oluruz. Oysa arkadaşımızı düşünen bir tutumda olmuş olsaydık ona herkesin dışında, birebirken yaptığı hatanın doğru olmadığını söylerdik ve bu yapıcı yönde bir eleştiri olurdu. Aynı zamanda yapıcı yönde yapılan eleştiriler toplumu iyileştirmeye yönelik adımlar niteliğinde olurdu.

Eleştiri bir değerdir hatta eleştiri doğru yapıldığında toplumun bir değeridir. Aynı zamanda vicdani bir değerdir. “Bin düşün bir söyle” sözü o kadar yerinde söylenmiş bir cümledir ki bence eleştiri yapan herkes yapacağı eleştiriyi dile getirmeden önce bin düşünmelidir. Sonuç olarak toplumun insanını yine toplumun değeri olan eleştiri ile yıkıcı tutum sergileyerek değil de yapıcı yönde yüceltip hayatın her alanında uygulamaktır. Benim naçizane tavsiyem eğer çevrenizden biri sizi sözleriyle herkesin içinde kırıp rencide ediyorsa onu hayatınızdan uzaklaştırın ve sizi geliştirecek yönde eleştiren insanları hayatınıza alın.

-İnsan Kaynakları ve Dış İlişkiler Direktörü / Selcan BAYAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir