birliktelik
Dumansız hava sahası mı, temiz hava sahası mı?

Image

Dumansız hava sahası mı yoksa temiz hava sahası mı? Benim Trabzon için isteğim temiz hava sahasıdır. 4 sene Çorum'da lise öğrenimi aldım ve son senemde Çorum'da 'Temiz Hava Sahası' adlı reklam panoları gördüm. O zaman bir şeyleri fark etmemi sağlamıştı bu slogan. Şimdi ise daha iyi anlıyorum.

2 seneden beri memleketim olan Trabzon’da üniversite öğrenimimi almaya devam ediyorum. 2 sene boyunca farkettim ki sonbahar ve kış aylarında saat 16.00’dan sonra Trabzon’da 20 metre ardını sisli görürsün. Nefes almakta zorluk çekersin, genzinde bir tıkanıklık hissedersin. Toz dersin ama ortada ne toz vardır ne de sis. Başını sahil şeridinden heybeti bol tepelere doğru çevirdiğin an gözüne irili ufaklı evlerden çıkan o simsiyah ve kapkara dumanları görürsün. Bu duman, ya apartmanların kalorifer kazanlarında yakılan kömürden, ya küçük ve şirin evlerimizde kullandığımız sobalarda yaktığımız odun yüzünden ya da Trabzon Değirmendere mevkiine döndüğümüzde göze çarpan eski sanayi sitesi bacaları ve fabrikaları yüzündendir. 'Yakmayalım mı' diyecekler. Benim cevabım 'doğalgaz kullanın' olacak. 'Kolay mı o kadar' diyecekler. Cevabım 'evet o kadar kolay' olacak. Doğalgazı da geçip, 'bu sanayi sitelerinin, bu fabrikaların denetimi yok mu' diye ben soracağım bu sefer. 'Bacalarda filtre sistemi yok mu' diyeceğim. Biz istemek sormak ve sorgulamak ile mükellefiz. Trabzon insanı bu durumdan şikayetçiyse, sokakta yürürken nefes almakta güçlük çekiyorsa gerekenin yapılması gerekir diye düşünüyorum. Hele ki bu şehir artık bir büyükşehir statüsü kazanmışken. Bu konunun önemini daha iyi anlatmak için şöyle bir bilgi eklemek isterim: Bir insan günde yaklaşık olarak 2.5 litre suya, 1.5 kg. besine, 10 - 20 m3 havaya gereksinim duyar. Açlığa 60 gün, susuzluğa 6 gün dayanabilen insan, havasızlığa ancak 6 dakika dayanabilmektedir. Ne kadar vahim bir durum değil mi?

Bu kadar ciddi olmadığını düşünüyorsanız bu konunun, şunu düşünmenizi isterim; yukarıda anlattığım gibi üstü simsiyah, pis bulut örtüsüyle kaplı bir şehirde ne kadar sağlıklı bir yaşam geçirebilirsiniz ki? Belki bu söylediklerim kısa sürede belli olacak şeyler değil fakat uzun bir dönemde Trabzon halkının uğraşmak zorunda kalacağı büyük sağlık sorunları yaratacağı konusunda benim kadar bence sizin de korkularınız vardır.

Bence Trabzon artık kaldırım, çocuk parkı, asfalt yol, halı saha, şampiyonluk kupası veya yıldız bir futbolcu transferi istemiyor. İstediği tek şey temiz hava solumak.

Belki bir Çernobil değil fakat dikkate alınması gereken çok büyük bir sorun. Sizde böyle düşünüyorsunuz. Benim gibi, bizim gibi. Dumansız hava sahası yetmez! Temiz havası ister Trabzon.

GÖKHAN KÖSE

KTÜ İŞLETME VE EKONOMİ KULÜBÜ

REKLAM-FİNANS DİREKTÖRÜ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir