birliktelik
Sosyal Medya ve ‘Ben’

Image

Herkesin dilinde bir sosyal medyadır gidiyor.Sosyal Medya mecraları kendilerine has dilleri ve özel terimleriyle kullanıcılarına kendileri tarafından üretilen içerikleri yayınlayıp, yayılmasını ve paylaşılmasını sağlıyor. Facebook, Twitter, Youtube, Foursquare, FriendFeed gibi hayatımızın değişmez bir parçası olan bu mecraların her birinde hepimizin ayrı ayrı birer kimliği var ve bu kimliklerimiz ‘ben’ in bir parçası, bir çıktısı olmuş durumda.          

            Her birimiz Facebook’ta özel hayatımızın zenginliğinden, Twitter ’da anlık olarak yaptıklarımızdan veya ruh hallerimizden, birçok videonun bulunduğu webportalı olan Youtube’da ünlü grupların kliplerinden, Foursquare ’da her gittiğimiz yeri check-in yapıp hatta mayor olup indirimli yiyip içip, FriendFeed’le de farklı bloggerları takip edip farklı insanların farklı konulardaki görüşlerini öğrenebiliyor ve bununla kalmayıp hemen paylaşıp sosyal medyada bir ben izi bırakıyoruz.

            Artık bu mecralar sayesinde sanal ortamda o kadar çok kişiye ulaşıp tanışıyoruz o kadar çok yer keşfediyoruz ve öyle hızlı bir bilgi akışı oluyor ki bilgiyi paylaşmakla kalmayıp yayıyoruz ve üretiyoruz. Kitleleri harekete geçiriyor, fikirlerin ışık hızıyla başka benlere ulaşmasına neden oluyor ve birçok olumlu etkileşimin önünü açıyoruz ve böylece kendi hayatımız bilgi olarak üreyip gidiyor.

Televizyon izlerken bile elimize telefon veya tablet almaya ihtiyaç duyuyoruz. Kendimizi bu mecralardan hiç koparmaksızın hep takipleşiyoruz. Artık Twitter’da belli bir takipçi sayısına ulaştığımız zaman, iş aramanıza bile gerek kalmadan iş teklifleri ayağımıza geliyor ve bizden sadece belirli bir saat aralıklarında tweet atmamız isteniyor. Reklamcılığın yavaş yavaş sanal ortama kayması ile birçok ‘ben’ yeni bir ekmek kapısı bulmuş durumda.

Facebook’ tan sonra artık Twitter ilede reklam yapan birçok firma görmeye başladık. Kafeler, restaurantlar, şirketler, holdingler bile artık bu mecraların olanaklarından yararlanır olmuş durumdalar ve en aktif şekilde kendilerini bu alanlarda pazarlamayı hedeflemektedirler. Sosyal Medyanın sayesinde yeni sektörler oluşmuş ve farklı iş imkanları ile daha fazla elemana, yeni yeni ‘ben’lere de ihtiyaç duyulmaya başlanmış durumda.

Üniversite sıralarında bulunan ve bir an önce iş hayatına atılmayı bekleyen milyonlarca ‘ben’in Sosyal Medyaları işe alımlarda bile önem kazanmış ve bu mecraları ne kadar etkin kullandığımıza bakar olmuş durumdalar ve gerçekten iyi bir şekilde gözlemleyebilir ve kullanabilirsek geçmişe nazaran kendimizi daha bilinçlenmiş ve daha fazla öğrenme ve tanıma alanlarına da kavuşmuş olacağız.

            Sosyal medyada kendilerine yer edinmiş her bir ‘ben’in şahsi truman show’u olduğu kendi profillerinde düşüncelerini, deneyimlerini açıkça paylaşabildikleri ve bütün ‘ben’lerin birleşip koca bir beyin fırtınası oluşturdukları bu mecralar dünyamızı geliştirmeye ve değiştirmeye devam edecektir. Kendilerini yenilikçi fikirlere açık ve sesini tüm dünyaya duyurmayı hedefleyenler sosyal medyada var olmak ve bu sosyal mecraları en etkin bir şekilde kullanmak zorundadırlar.

OSMAN BURAK CAV

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir