1. Hademe John Steinbeck

Eşi Carol Henning ile tanışana kadar tur rehberliği ve hademelik yapmış Steinbeck. Henning’den sonra eşiyle birlikte plastik manken üreten yazar, bu iş battıktan sonra uzun süre ailesinden yardım almış. Neyse ki ‘Fareler ve İnsanlar’ yazarın tanınmasını sağlamış.
2. Bulaşıkçı Orhan Kemal

Orhan Kemal’in babası
, 1931 yılında siyasi nedenlerden ötürü Suriye’ye yerleşmek zorunda kalır. O sıralar ortaokul çağlarında olan yazar da eğitimini yarı da bırakarak babasıyla birlikte Suriye’ye yerleşmek zorunda kalır haliyle. Burada zor zamanlar yaşayan ailesine yardım edebilmek için bulaşıkçılık ve matbaa işçiliği yapar büyük yazar. Suriye dönüşünde Türkiye’de ki mesleği ise çırçır fabrikasında işçi olmak olmuş Orhan Kemal’in.
3. Fabrika işçisi Charles Dickens

Dickens çok erken yaşta kaybeder babasını. Babasının vefatının ardından da daha 12 yaşındayken fabrikalarda çocuk işçi olarak çalışmak zorunda kalır. Burada çalıştığı zamanlar boyunca kendisine yardımcı olan Bob Fagin adlı iş arkadaşından, ikinci kitabı ‘Oliver Twist’te sıkça bahseder yazar. Fabrika işçiliği zamanlardan sonra ise; hukuk bürolarında çalışmış ve gazetecilik yapmış.
4. Mühendis Fyodor Dostoyevski

15 Yaşındayken ailesinin zoruyla Nikolayev Askeri Mühendislik Enstitüsü’ne gönderilir Dostoyevski. Burada okurken annesini ve babasını kaybeder yazar. Mezuniyetinin ardından da mühendis olarak hayatını kazanır Dostoyevski. Sonrasıysa Fransızcadan çeviriler dönemi (Balzac’dan çeviriler yapar)ve ilk kitabı olan ‘İnsancıklar’dır.
5. Cerrah Arthur Conan Doyle

Edinburgh Üniversitesi’nde tıp okuyan Arthur, öğreniminin ardından Batı Afrika’da gemi hekimi olarak çalıştı. Daha sonra İngiltere’ye dönerek kendi muaynehanesini açan yazar, burada hastalarından kalan tüm boş zamanlarında hikayeler yazar. Aslında öncesinde bir romanı basılmış olsa da yazarlık kariyeri Sharlock Holmes hikayesi ‘Kızıl Dosya’yı yazamasıyla başlar.
6. Robert Frost

Ünlü şair küçüklüğünde gazete dağıtırmış. Üniversite öğrenimini yarıda bırakan şair, iki ay sonra öğretmen ve sınıf asistanı olarak işe başlamış. Hatta ilk şiiri ‘My Butterfly: En Elegy’ yayınlandığında ise bir ampül fabrikasında işçi olarak çalışıyormuş Robert Frost.
7. Vergi memuru Franz Kafka

Kafka, Ferdinand Üniversitesi’nden hukuk diplomasını aldıktan sonra bir müddet ücretsiz olarak avukatlık yapar. Sonrasındaysa 9 ay bir sigorta firmasında çalışır ama yoğun çalışma saatleri nedeniyle ayrılır buradan. İyi de olur çünkü ayrılmasından sonra yazmaya bolca zaman bulur Kafka. En uzun işiyse, Endüstriyel Zarar Enstitüsü’nde vergi tahakkuk memurluğu yaptığı dönemdir.
8. Öğretim üyesi Oğuz Atay

Oğuz Atay, İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde öğretim üyesi olur. Doçent olana kadar çeşitli dergilerde öykü, makale ve söyleşileri yayınlanan Atay’ın ‘Tutunamayanlar’ı 1972’de yayınlanır.
9. Polis George Orwell

Daha 19 yaşında Burma’da polis teşkilatına katılır George Orwell. Ülkenin çeşitli bölgelerinde görev yapan Orwell, en son ülkenin kuzeyinde yer alan Netha’da ki görevinde geçirdiği hastalık nedeniyle İngiltere’ye gönderilir. Orwell’in yazarlık kariyeri de istifa ettiği polislik memuriyetinin ardından burada başlar. Burma’da ki tecrübelerinden ‘Burma Günleri’ adlı romanında bahseder ünlü yazar.
10.Maliye müfettişi Cemal Süreya

Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Cemal Süreya, Eskişehir Vergi Dairesi’nde stajyer olarak göreve başlar. Bir yıl sonraysa maliye müfettiş muavini olarak İstanbul’a atanır. Maliye Müfettişliğine kadar yükselen şair, denetim usullerini incelemesi için Fransa’ya gönderilir. Türkiye’ye dönüşünden iki yıl sonra memuriyetinden istifa eden şair, Papirüs dergisini çıkarmaya başlar.